Ανήκω στη γενιά των ατόμων που γεννήθηκαν μετά την τουρκική εισβολή, συγκεκριμένα 1975. Είχα φίλους και συμμαθητές με γονείς αγνοούμενους. Κατακρίβειαν ο πατέρας μου, θα μπορούσε να ήταν αγνοούμενος, αν κάτι δε συνέβαινε την τελευταία στιγμή.
Ήμουν μικρή αλλά θυμούμαι κάθε φορά που έρχονταν οι επετείοι του πραξικοπήματος και της εισβολής, το ΡΙΚ, το μοναδικό τότε κανάλι, να μην βάζει διαφημίσεις και να δείχνει σχετικά προγράμματα. Κατ' ακρίβειαν, έφτασα μιαν εποχή που το "Ραδιοπρόγραμμα" είχε στο εξώφυλλό του φωτογραφίες από κατεχόμενα μέρη αντί για μοντέλλα με μαγιό που φιγουράρουν σήμερα. Και εμείς κόβαμε τις φωτογραφίες και τις φυλάγαμε, κατά καιρούς τις παίρναμε και στο σχολείο και τις κολλούσαμε σε τετράδια με το σήμα του "δεν ξεχνώ" απ' έξω. Θυμάμαι επίσης πριν το δελτίο ειδήσεων να δείχνουν πεντάλεπτα αφιερώματα με εικόνες από κατεχόμενα μέρη και σχετική μουσική. Και θυμάμαι πολύ καλά και το μεγάλο ψέμα που μας έλεγαν. Ότι στόχος μας είναι να ελευθερωθεί η Κύπρος και να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Κι εμείς σχεδόν το πιστεύαμε, είμασταν αφελείς και αθώοι και πιστεύαμε ότι στον κόσμο υπάρχει δικαιοσύνη. Τελείως ανυποψίαστοι, δεν ξέραμε τι μαγειρευόταν από τότε...
Τα τελευταία χρόνια, με τα σχέδια λύσης, αποκαλύφθηκε όσα γίνονταν όσο εμείς κοιμόμασταν "τον ύπνο του δικαίου". Και το μυαλό μας μπερδεύτηκε, πώς να χωρέσουν και να συνυπάρξουν όλα αυτά μαζί. Η "διζωνική, δικοικοτική ομοσπονδία" και η "επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους" από την άλλη. Και έχουμε μπερδευτεί νομίζω, γιατί ένας άνθρωπος θέλει κάποιο χρόνο να επεξεργαστεί και να δεχτεί πράγματα διαφορετικά απ' όσα άκουγε μέχρι τώρα. Δεν καταρρέει κάτι που χτίστηκε σιγά σιγά στο μυαλό σου και δεν αντικαθίσταται με κάτι άλλο που προσπαθούν να σου επιβάλουν τόσο εύκολα. Χρειάζεσαι χρόνο να το επεξεργαστείς. Και τι γίνεται αν δε συμφωνείς, αν δεν τα βρισκεις δίκαια, λογικά, ή έστω εφαρμόσιμα;
Τέλοσπαντων, σίγουρα δε θα αναλύσω το κυπριακό εδώ. Απλώς θυμώνω όταν θυμάμαι τα ψέματα που μας έχουν πει, το πώς μας χρησιμοποίησαν και το πώς προσπαθούν τώρα να μας επιβάλουν άλλα πράγματα και καταστάσεις. Και τα θυμήθηκα όλα σήμερα λόγω της επετείου. Και νοιώθω θλίψη γιατί πραγματικά είμασταν τα θύματα που τα πιστέψαμε, που φεύγαμε απ' το σχολείο και πηγαίναμε σε αντικατοχικές διαδηλώσεις, που είμασταν μια γενιά που νομίζαμε ότι θα κατάφερνε κάτι καλύτερο, στην ουσία όμως είμασταν απλά τα κορόιδα που ακούσαμε και πιστέψαμε τα πιο μεγάλα ψέματα. Και σήμερα αν πούμε όλα αυτά που μας έλεγαν είμαστε στην καλύτερη περίπτωση "γραφικοί", ή πιο ωμά "γελοίοι".
Όι κορόιδα, θύματα. Ώσπου να εξελιχτεί η προπαγάνδα τζαι να τελειοποιηθεί εμάθαν τη συνταγή για να γίνεται εύκολα δεχτή που τον κόσμο. Φανατίστου εσύ ποδά, ο άλλος ποτζεί, τζαι η μοναδική σας ελπίδα είμαι εγώ ποδά τζαι ο άλλος ποτζεί. Τζαι σε μια φάση, αλλάσσουν τα σχέδια. Αλλοιώνεται η προπαγάνδα ελαφρά. Αν χάσεις τζαι κανένα επεισόδιο γίνεσαι ξαφνικά οπισθοδρομικός. Αν οι εξελίξεις όμως βουρούν πιο γλήορα που τους πολιτικούς, η αλλαγή της προπαγάνδας εν απότομη τζαι ξυπνάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν έσιει κυβέρνηση που να εφκήκε ως τωρά δαμέσα που να μεν πουλά προεκλογικά λύση του Κυπριακού. Κάθε φορά απογοητευκούμαστε τζαι γυρεύκουμεν την επόμενη σανίδα σωτηρίας. Τζαι κάθε φορά διούμεν πασ' τους καρχαρίες.
Συμφωνώ τζιαι με τους 2 σας πιο πάνω. Εγώ είμαι του '73, τζιαι έφα τα ίδια ψέματα με το κουτάλιν. Ο κατεχόμενος βορράς ως το 2004 ήταν δισδιάστατος για λλόου μου, τζιαι άμαν επήα έπαθα σοκ μόνον τζιαι μόνον γιατί είχεν ζωήν τζιαι εν ήταν όπως τες φωτογραφίες στο σκολείον. Λαλείτε να σπάσουμεν ποττέ τον κύκλον της πλύσης εγκεφάλου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσα ψέμματα ..που δεν χωνεύονται , έχεις δίκιο !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ είμαι του 81 και θυμάμαι όλα όσα έχεις αναφέρεις ποιο πάνω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις αντικατοχικές διαδηλώσεις που κάναμε όταν ήμουν γυμνάσιο μέχρι τη πρώτη λυκείου. (Στη δευτέρα και στη τρίτη οι περισσότεροι έτρεχαν σπίτι τους να παίξουν Playstation.) Ήταν έντονες. Μπαίναμε στη πράσινη γραμμή και τρώγαμε ξύλο από τους αστυνομικούς και τα UN, χωρίς δεύτερες σκέψεις, με τις σημαίες μας κα τα συνθήματα μας, γιατί πραγματικά πιστεύαμε ότι θα επανενώσουμε τη πατρίδα μας, θα φέρναμε τη αλλαγή. Ήρωες. Δίστιχος ήμασταν απλά θύματα…
ΑπάντησηΔιαγραφήπρέπει να πούμε το έτος γέννησής μας για να αφήσουμε σχόλιο;
ΑπάντησηΔιαγραφή:D
είμαι του 78 και είμαι καλά.
Θυμάμαι όλα όσα λες... :|
και πάμε πάλι στο θέμα Παιδεία. τούτος ο τόπος δυστυχώς παράγει άτομα χωρίς κριτική σκέψη, που δεν αμφισβητούν. ό,τι μας πουν το πιστεύουμε. και να τα αποτελέσματά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί εννοείτε είμαι πιο μεγάλος που τη Sike; :|
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοείτε είμαι ίσια με την sike?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω είμαι του 82, παιδί του ιδιωτικού που την πρώτη δημοτικού που εμεγάλωσεν χωρίς τετράδια Δεν Ξεχνω τζαι με άτομα που πολλές χώρες του κόσμου.. Επίσης δεν εχουμε σαν οικογένεια προσφυγικές ρίζες, μονο ότι η γιαγια μου εγεννήθηκεν αλλά έφυεν πριν τα 10 τις που το τότε μη-κατεχώμενο χωρκό της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι μπορώ να πω ότι εμεγάλωσα απο κάποια απόσταση που όσα λαλείς αλλα καταλαβαινω τι έννοείς. Ίσως για τούτο δεν επίστεψα ποτέ σε επανενώσεις. Κατα τα άλλα συμφωνω με την Μάνα.
Εγώ πάλι δεν είμαι ολότελα Κυπραία, μόνο κατά το ήμισυ, ο μπαμπάς μου έφυγε από εκεί το 74, λίγο πριν το πραξικόπημα. Παντρεύτηκε εδώ, αλλά η καρδιά του είναι στην Κύπρο και μεγαλώσαμε όλες οι αδερφές με γνώση της κατάστασης. Θα συμφωνήσω με την Defiance ότι δεν είστε τα κορόιδα, αλλά τα θύματα. Κι εμείς στην Ελλάδα τα θύματα είμαστε, αλλά για άλλους λόγους. (ναι, ανήκω στη γενιά σας)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαμησε τα... Ενα δικιο το χεις
ΑπάντησηΔιαγραφήαχάπαρε και ινβίχτα εν εκατάλαβα τι μαράζι τραβάτε! εν μεγάλη as in Great που είπαμε ότι είμαι, όι age-wise. ουστ κότες.
ΑπάντησηΔιαγραφήαναρωτιέμαι αν οι πολιτικοί που τάζουν του κόσμου απίθανες λύσεις για το κυπριακό μας κοροιδεύουν συνειδητά ή είναι τόσο ηλίθιοι; και δεν ξέρω σε ποια περίπτωση είναι πιο επικίνδυνοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή