Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

"Μουρμούρες" γυναίκες, "ταλαίπωροι" άντρες...


Χτες πήγα για ψώνια με μια φίλη. Στο διάλειμμα για καφέ μου έλεγε για τη νέα της ζωή, αφού πριν εφτά μήνες μετακόμισε με το πρώην φίλο της και έγιναν όπως λέμε εμείς οι Κυπραίοι και γεμώνει το στόμα μας, "χαρτωμένοι".

Περνούν καλά, στο θέμα των δουλειών όμως σαφώς εκείνη κάνει περισσότερες (άτε ρε...). Τη βοηθά στο καθάρισμα του σπιτιού και μάλιστα όταν καθαρίζει προσέχει τις λεπτομέρειες και τα κάνει πολύ καλά, τα σιδερώματα όμως τα κάνει αποκλειστικά μόνη της. Όταν του πει να κάνει κάτι, π.χ. να πάρει τα σκουπίδια κάτω, το κάνει, δε θα σκεφτεί από μόνος του όμως και θα πρέπει να του το πει κάποιες φορές. Επίσης το κάνει όταν ο κάδος ξεχειλίσει. Προσπαθεί να κάνει τις δουλειές του σπιτιού όταν εκείνος εργάζεται το ένα απόγευμα της εβδομάδας που έχει στη δουλειά (λάικ μοστ συπριοτς), έτσι ώστε όταν είναι μαζί να μπορούν να είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαροί και ξεκούραστοι. Πολλές φορές όμως είναι αναπόφευκτο να σιδερώνει το βράδυ όταν εκείνος βλέπει τηλεόραση...

Κάτι που θυμίζει αυτή η ιστορία. Την έχω ζήσει, την έχω δει και την έχω ακούσει χιλιάδες φορές...
Έχω δει και έχω ακούσει επίσης χιλιάδες φορές τους άντρες να παραπονιούνται ότι οι γυναίκες τους είναι μουρμούρες και δε χαλαρώνουν...

Εν μέρει έχουν κάποιο δίκαιο... Ίσως το άγχος και η έννοια των γυναικών για τις δουλειές και τα καθημερινά να είναι μεγαλύτερο από ότι πρέπει... Ίσως σε κάποιες φάσεις να γίνονται πολύ φορτικές... Μήπως αυτό όμως οφείλεται στο ότι το σηκώνουν κυρίως μόνες τους; Μήπως τελικά γίνονται μουρμούρες γιατί αλλιώς ο άντρας δεν πρόκειται να κάνει κάτι αν δεν του πουν δυο τρεις φορές... Πολλές φορές επίσης οι καθημερινές δουλειές δεν περνούν καν από το μυαλό των αντρών, ποτέ δεν περνούσαν άλλωστε, αφού οι κυπραίες μανούλες τους τα ετοίμαζαν όλα για αυτούς. Ενας άντρας ο οποίος κάνεις κάποιες δουλειές θεωρείται ότι βοηθά στο σπίτι... Εγώ όμως ήμουν καλή στα μαθηματικά και ξέρω ότι όταν διαιρώ διά δύο διαιρώ σε δύο ίσα μέρη (φυσικά αυτό το ξέρει και η φίλη μου η Μαρία που την αγαπώ πολύ αλλά όπως ξέρει και η ίδια ήταν τελείως άσχετη στα μαθηματικά).

Όταν θέλω να βγάλει ο αγαπημένος σκούλουκος τα σκουπίδια έξω, αρχίζω να του το λέω λίγες ώρες πριν και πριν βρωμίσουμε τελείως για να τα κάνει εγκαίρως (αρκετές φορές τα βγάζω και εγώ). Σκούλουκε μου, αγαπώ σε... εκτιμώ σε... (ας μην αρχίσουμε εξομολογήσεις δημόσια) αλλά...

Ίσως τελικά είμαι κι εγώ μια γυναίκα που μουρμουρά...

Υ.Γ. Ο επόμενος που θα μου πει το ανέκδοτο στο οποίο ο άντρας λέει στη γυναίκα "αγάπη μου εν μπορώ να σε βλέπω να κάμνεις δουλειές... κλείσε την πόρτα" θα τις φάει και θα με βάλουν στις ειδήσεις.
Το θέμα αυτό λύνεται εν μέρη όταν το ζευγάρι αποκτήσει οικιακή βοηθό που αναλαμβάνει τις δουλειές. Πάλι όμως η συνεννόηση μαζί της γίνεται από τη γυναίκα. Ας μη ξεχνούμε άλλωστε ότι οι γυναίκες "γενιούνται" με ένα ειδικό "ταλέντο" να αναλαμβάνουν δουλειές...
Πάλι άργησα για τη δουλειά...

19 σχόλια:

  1. Σκουλουκούιν μου καλημέρα,
    εντελώς τυχαία έππεσα πάνω σου σήμερα..ίσως τελικά όχι και τόσο τυχαία..ειναι 7.44 το πρωί και ενώ έκανα πολλές προσπάθειες να ξυπνήσω το παιδί μου να πάει σχολείον, τζοιμάται..οπότε τα παράτησα και άρχισα να διαβάζω εσένα και τα τελευταία αρκετά κείμενά σου..έμεινα πίσω στην ύλη μου! πολλά καλά φιλενάδα..όσο για το τελευταίο no comments γιατί αν πω να πω, θα μιλώ για αρκετή ώρα...τζι εγώ μια γυναίκα που μουρμουρά είμαι...butterfly τελικά θα αργήσω να τον πάρω σχολείο..ευτυχώς έχω κάτι εκτός γραφείου σήμερα κι έτσι μπορώ να χειριστώ το χρόνο μου (το γράφω για να μεν φάω παρατήρηση από τον νυχτερινό ποδηλάτη!!!).....φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκουλουκούι τρία πράγματα κάμνουν εθελεοντικά και με χαρά οι άντρες είναι playstation ή Xbox, σεξ και να πηγαίνουν γήπεδο. για αυτό το παίρνεις απόφαση ότι θα τους τους λες τι να κάνουν, όχι αναγκαστικά μουρμούρα. το λες τύπου διαταγή: Αγάπη βγάλε τα σκουπίδια, όχι αγάπη μπορείς να βγάλεις τα σκουπίδια σε παρακαλώ;
    τζαι τελειώνει το θέμα. μην περιμένεις διαιρέσεις διά δύο και να σκεφτεί ότι κάνεις περισσότερα, αυτά είναι ψηλά γράμματα. όχι γιατί δεν μας αγαπούν, όχι γιατί δεν μας νοιάζονται. αλλά γιατί οι μανάδες κυρίως οι Κύπριες μάνες δεν μεγαλώνουν γιους, πασάδες μεγαλώνουν. έρχεσαι εσύ λοιπόν και επιβάλλεις δημοκρατία. είδες καμιά δημοκρατία να έχει δημιουργηθεί από μόνη της; πάντα με αγώνες.

    φιλούρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα ο κύριος αχάπαρος εν θέλει να με ζορίζει γιαφτό έφερε μια ρωσσίδα δίμετρη, ξανθή με γαλανά μάτια να κάμνει τες δουλειές. Πραγματικά απορώ που κακολοάτε τους άντρες σε έτσι θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εν ηξέρω αν ακούεις τα χειροκροτήματα.
    Στο υστερόγραφο εσηκώθηκα όρθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν σου πω ότι σε μας γίνεται το αντίθετο;;; Δηλαδή, ο σύζυγος εν ο ψείρας με τις δουλειές κι εγώ η πιο...χαλαρή! Τώρα με την εγκυμοσύνη, είμαι πολύ τυχερή, τα έχει αναλάβει σχεδόν όλα! :) Ας εν καλά η πεθερά μου, δεν τον καλοέμαθε!
    Αλλά πάλι, θεωρώ ότι κάποια πράγματα εξαρχής διευκρινίζονται σε μία σχέση συγκατοίκησης. Ίσες ώρες εργασίες, ίση κατανομή ευθυνών του νοικοκυριού. Συγκεκριμένες δουλειές ο καθένας. Με μας έτσι πάει το πράγμα.
    Το βλέπω με μία φιλενάδα μου. Είχε τον άντρα της πασά, δουλεύοντας κι αυτή πάρα πολλές ώρες, ώσπου δεν άντεξε κι άρχισε να απαιτεί τη βοήθειά του. Αυτός μετά αναρωτιόταν τι δεν πάει καλά κι από τη μία στιγμή στην άλλη δήλωσε ότι δεν προλαβαίνει... Εννοείται ότι βρήκε βοήθεια επί πληρωμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ok. Δέχουμαι το. Εν πρόκειται να σκεφτώ που μόνος μου να κάμω καμμιά δουλειά του σπιθκιού. Αλλά ούτε λαλώ όι αν μου το ζητήσει. Εν τόσο δύσκολο δηλαδή να αναλάβει η γεναίκα οργανωτικά καθήκοντα στο νοικοκυριό; Αφού εν μας περνά τα γέριμα, βοηθάτε λλίο. Έτο, πριν τα παράπονα, να γίνεται μια διαταγή και ένναν ούλλα μέλι γάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην τελευταία μου σχέση εμείνησκα 2-3 φορές τη βδομάδα σπίτιν του έρωτα τζιαι εσσιέρουμουν που ασχολείτουν με τες δουλειές του σπιθκιού. Κάποια στιγμή δε είπεν μου ¨σταμάτα να κάμνεις δουλειές άμαν λείπω γιατί κακομαθαίνω τζιαι μετά βαρκούμαι να κάμω το οτιδήποτε! "
    Το καλύτερον ήταν που εξύπναν να πάει δουλειάν τζιαι έκαμνεν πρωινό τζιαι για τους θκυό μας :) (τιρουρουρουρουρουρου - μουσική υπόκρουση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. - Butterfly μου, καιρό να τα πούμε...
    Μάνα έχεις δίκαιο, τελικά στους άντρες πρέπει να συμπεριφέρεσαι όπως στα μωρά τζαι να τους κόφκεις διαταγές...
    - Μαθητούδιν και κι αγνάντευε, έχουν κι αδερφούς οι άντρες που λέτε;
    - Defiance, είσαι κι εσύ τυπικός άντρας; Είχα καλύτερη γνώμη έτσι όπως σε θωρώ μέσα που το μπλοκ σου. Άτε μετρά υπέρ σου το ότι κάμνεις πράματα, έστω και μετά από διαταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οκ εν θυμούμαι ποιος μου είπε τούτη την ιστορία κτλ τζαι νομίζω εν πουτζίνες που αρχίζουν κάπως έτσι (για να δώσουν έμπφαση στη σοφία της σουβέντας)

    Μια κινέζικη ιστορία.. ένα ανδρόγυνο μια φορά πήγε στον πιο σοφό της χώρας. Εμαλλώναν πάρα πολλά για τις δουλειές, ποιος κάμνει/εν καμνει δουλειές μες το σπίτι κτλ τζαι ο γάμος τους είχε φτάσει στα πρόθυρα διάλυσης..Οπόταν ερωτήσαν τον σοφο:

    -΄Ποιος πρέπει να κάμνει τις δουλειές μες το σπίτι;΄
    - 'Όποιος προλαβαίνει..'


    Κατα τα άλλα, εν όπως μάθεις. Αλλά το μάθημα τζαι το ξιμάθημα εν κοντά κοντά γι'αυτό απλά αν μια γυναίκα νιώθει ότι κάμνει παραπάνω δουλειές μες το σπίτι γιατί εν κάθεται να το μιλήσει με τον άντρα της, να του δώσει τζαι καμιά διαταγή που λαλεί τζαι η μάνα ώσπου να μάθει αντί να του μουρμουρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλη σας μερα κοπελλες.
    Ο αντρας παει να φερει νερο.
    Να σκοτωσει τις κατσαριδες (και οτι αλλο ερπεται, κινειται και πετά)
    Να φερει ξυλα για το τζάκι.
    Να παει supermarket.
    To να σιδερωσει η γυναικα, θεωρειται ανισότητα των δυο φυλων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας!
    Δυστυχώς σκουλουκούιν, δεν έχει αδερφό (έχω και φιλενάδες ελεύθερες!)- ένα και καλό τον έκαμε η πεθερά μου! Έχω εγώ αδέρφια αρσενικά - ο ένας κάνει ό,τι δουλειά μπορείς να φανταστείς, μαγείρεμα κλπ, ο άλλος... πασάς στο σπίτι. Δεν κουνάει το μικρό του δαχτυλάκι.
    Οκύαλε, αν τα κάνει τούτα όλα που λες, οκ, ένα σιδέρωμα δεν είναι πρόβλημα :) Είπαμε, καταμερισμός ευθυνών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Okyale, συμφωνώ ότι πάντα ο άντρας πάει για νερό όπως και η γυναίκα κάνει πάντα σιδέρωμα, το πρώτο όμως χρειάζεται 10 λεπτά ενώ το δεύτερο 60 λεπτά τουλάχιστον. Οσο για τις κατσαρίδες, σπίτι μου τις σκοτώνω εγώ, για κάποιο παράξενο λόγο εμφανίζονται πάντα σε εμένα και ώσπου να τρέξει ο σκούλουκος εξαφανίζονται. Έτσι όποτε τις θωρώ πατώ τις για να τελειώνουμε. Είναι το μόνο ζωντανό πράγμα που σκοτώνω, έχω πολλές τύψεις για αυτό αλλά δεν τις αντέχω. Από την άλλη τους μισιαρούς τους πιάνει ο γλυκύτατος σκούλουκος με τον φτιαρούι και τους βγάζει έξω από το σπίτι... Το σουπερμαρκετ τώρα πολλές φορές το κάνουν και οι δυο ενώ τα ξύλα συνήθως τα φέρνει κανένας πεθερός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι αγνάντευε...μαζί σου...Έτσι ακριβώς είμαι κι εγώ με τον σύζυγο..Δε γκρινιάζω, δε μουρμουρώ και δεν του ζητώ να κάνει τίποτα, απλά γιατί δε χρειάζεται...Το μόνο που δεν κάνει, είναι μαγείρεμα, ΑΛΛΑ μετά καθαρίζει την κουζίνα...Τον λυπάμαι όμως γιατί εγώ σχολάω στις 2 ενώ αυτός στις 6-6.30. Οπότε το βράδυ που η μικρή θα κοιμηθεί του κάνω τα χατήρια, ό,τι ζητήσει, όπως χυμούλι φρέσκο που συνήθως ζητάει, φαγάκι κτλ...Και πάντα, μα πάντα, μου λέει "σε ευχαριστώ αγάπη!", πράγμα που με χαροποιεί, γιατί μου δείχνει ότι εκτιμάει και ότι δεν είναι Ανατολίτης πασάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμπληρωματικά να πούμε ότι οι άντρες, πέρα του PS και του γηπέδου, έχουν να ασχοληθούν με την πολιτική, την διακυβέρνηση της χώρας, της κοινότητας ή έστω του συνδέσμου που συμμετέχουν. Για αυτό και σαφέστατα δεν έχουν χρόνο για να ασχοληθούν με ευτελείς ασχολίες. Όσο για τις κυρίες που διαμαρτύρονται για τις οικιακές τους ασχολίες, αναμένω να δω τι θα λένε όταν μεγαλώσουν οι γιούδες τους. :) Κάποιος που κάνει και καμιά δουλίτσα (π.χ. βγάζει τα σκουπίδια) άμα του το ζητήσει η συμβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε, έτσι εξηγείται γιατί ο σύζυγος μου ασχολείται με οικιακές δουλειές...Εκτός από PS, δεν ασχολείται ούτε με γήπεδο, ούτε με πολιτική, ούτε με κανένα σύνδεσμο...Οπότε έχει άπλετο χρόνο και κάνει δουλειές στο σπίτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Κάποιος που κάνει και καμιά δουλίτσα (π.χ. βγάζει τα σκουπίδια) άμα του το ζητήσει η συμβία." κλαπ κλαπ κλαπ (χειροκροτήματα ενθουσιασμού)
    Σίγουρα, η ενασχόληση με τον κάθε Σύνδεσμο (Κυνηγών, Κηπουρών, ή έστω Γονέων, εν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο) είναι πολύ σημαντική υπόθεση - πιο σημαντική από τις "ευτελείς" οικιακές εργασίες, που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία και συμβίωση εντός οικογένειας - σπιτιού.
    Μεν σχολιάσω για την πολιτική... (άλλο στερεότυπο και τούτο με τη συμμετοχή των γυναικών) - ου Θεούλη μου!
    Οι γιούδες μας θα ακολουθήσουν το πρότυπο του μπαμπά τους, πιστεύουμε!
    Όλα τα παραπάνω ακυρώνονται αν το σχόλιό σου, αγαπητέ ανώνυμε, είναι γραμμένο με ειρωνική διάθεση. Αλλά δεν είμαι σίγουρη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε, συμφωνώ με την κι αγνάντευε, πολύ καλά τα λέει. Να προσθέσω μόνο ότι πολλή χαϊρι είδαμε σε τούτον τον τόπο που τα κόμματα και τους συνδέσμους...
    Ανώνυμε, αν είσαι αυτός που νομίζω, πρόσεξε, η ομάδα σου δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ τον νέο οπαδό που έβαλε στο μάτι...
    Άτε κανεί, αλλάζουμε θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αχαααχαααα Σκουλουκούιν ;p -
    ο γιόκας σου εννοείται πως θα εμπίπτει στην κατηγορία που περιγράφω εγώ - θα τον επηρεάσεις εσύ - κι όχι μόνο για τα σκουπίδια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή