Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Θυμός και αηδία...

Κάποιος που γίνεται υπουργός ή πρόεδρος ή αναλαμβάνει ένα αξίωμα (π.χ. αρχηγός εθνικής φρουράς) πρέπει να συνειδητοποιεί την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει και το πόσο σκληρή δουλειά απαιτείται για να τα βγάλει πέρα. Αν μπορεί να ανταπεξέλθει ας αναλάβει. Αν δεν μπορεί, λόγω του νου που διαθέτει, της ευσυνειδησίας που δεν έχει ή λόγω ηλικίας, κάθεται έσσω του με τα εγγονούθκια του τζαι τη γεναίκα του τζαι βρίσκει τέλοσπάντων κάποια απλά και ωραία πράγματα να γεμίσει το χρόνο του.

Στην ωραία αυτή νήσο όμως, τα κόμματα που εδώ και χρόνια μας κυβερνούν, βάζουν στελέχη τους σε τέτοιες θέσεις για να μπορέσουν να βολέψουν διάφορους, για να εξυπηρετήσουν το συμφέρον του κόμματος, φυσικά, και την ομάδα του κόμματος. Αν δεν εξυπηρετήσουν διάφορους, πώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν και πώς θα κρατήσουν ή και να ανεβάσουν τα ποσοστά τους.

Και ενώ μπορεί να δώσουν μεγάλη μάχη για το ποιος θα βολευτεί σε μια θέση, αδιαφορούν και αντιμετωπίζουν με προχειρότητα σοβαρότητα θέματα όπως το ότι 98 κιβώτια με πυρίτιδα βρίσκονται αφύλακτα κάτω από τον ήλιο. Αγνοούν τις ανησυχίες των ατόμων που εργάζονται εκεί, δεν είναι τα δικά τους παιδιά άλλωστε, και στέλνουν δύο δίδυμα στρατιωτάκια να τα ραντίζουν με νερό.

Τώρα θα αρχίσουν να ρίχνουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη. Θα απορρίπτουν την κριτική που τους γίνεται και θα μιλούν για συμπαράσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων. Και είμαι περίεργη. Θα έχουν το θράσος να πάνε στις κηδείες τους; Θα έχουν το θράσος να παρουσιάζονται δημόσια και να μιλούν για μαύρο Ιούλη και άλλες συναισθηματικές μαλακίες, και να βουρκώνουν τα μάτια τους και αν τα καταφέρουν (θα τα καταφέρουν, οι περισσότεροι από αυτούς είναι τόσο καλοί ηθοποιοί που πάνε για όσκαρ) να πέφτει και κανένα δάκρυ;

Ελπίζω επιτέλους, ο κόσμος σ' αυτό τον τόπο να αντιδράσει. Να αφήσει για λίγο τις βεραντούλες του, τα φραπέ του, την παττιχα με το χαλλούμι που απολαμβάνει τα βράδια και επιτέλους να βγει έξω να φωνάξει. Αυτή τη φορά, ας μην τη γλιτώσουν τόσο εύκολα.

3 σχόλια:

  1. poso symfwnw mazi sou skouloukoui.....kamnoun en kamnoun gia ti thesi, ta lefta tous noiazoun mono kai to kyros pou prosferei tetoioy eidous axiwma....kamnoun oi kipraioi na dioikoun strato i ena lao ? en exoun ipothesi. eidamen ta xairka tous tzai s alles periptwseis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τζείνοι που την επιερώσαν ήταν οι ευσυνείδητοι στρατιωτικοί, οι στρατιώτες τζαι οι πυροσβέστες που επήαν να κάμουν το καθήκον τους. Οι άλλοι που εν σε θέση εξουσίας το καθήκον μόνο ακουστά το έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνυπογράφω, Σκουλουκούιν.. Όμως, νομίζω ότι τζιαι εμείς (ακόμα τζιαι γω που εν ψηφίζω διότι θεωρώ τους ούλλους σκουλούτζια με την κάκιστη έννοια της λέξης) έχουμεν το μερίδιον της ευθύνης όσον αφορά στο ότι μας κυβερνούν τα ίδια κόμματα τόσα χρόνια..

    Που τζιαμαί τζιαι τζει, συμφωνώ. Ας γίνει το εχτεσινόν η αφορμή να ξυπνήσουμεν επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή