Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Το δίλημα της φλαούνας;


Προέρχομαι από μια οικογένεια παραδοσιακή, που πάει εκκλησία τις γιορτές και τις κυριακές, τηρεί της νηστείες και είναι αυτό που λέμε "της εκκλησίας". Είμαστε επίσης παραδοσιακοί και τηρούμε τα έθιμα της ιεράς αυτής νήσου. Που τον τζαιρόν που αθθυμούμαι λοιπόν, κάθε Μεγάλο Σάββατο η μάμα, η θεία και η γιαγιά μου κάμνουν φλαούνες αλλά δεν τις δοκιμάζουν. Της δοκιμάζουν μετά το Χριστός Ανέστη οπότε και τελειώνει επίσημα η νηστεία. Έτσι τζαι εγώ λοιπόν, θυμούμαι πάντα το μεγάλο Σάββατο να μυρίζουμαι τις φρεσκοψημένες φλαούνες αλλά να μην τολμώ να αρπάξω μια να φάω (λαλείτε δαμέ να εξηγούνται τα ψυχολογικά που έχω;). Μάλιστα θυμούμαι κάποτε που αναφέρθηκε η περίπτωση της οικογένειας μιας φιλενάδας της γιαγιάς μου, που καμμιά πενηνταριά χρόνια πριν, όταν έκαναν μαζί φλαούνες, τα παιδιά τους εκείνους έτρωγαν αμέσως , ενώ τα παιδιά της γιαγιάς μου περίμεναν. Δεν είναι ότι μιλούν αυστηρά ή επικριτικά για το να φάεις φλαούνα το Μεγάλο Σάββατο, αλλά αυτοί δεν το κάνουν.

Από τον καιρό που μετακόμισα από το σπίτι των γονιών... αμάρτησα. Έφαγα φλαούνα το μεγάλο Σάββατο με το που πήγα σπίτι και πήρα της φλαούνες που μου έδωσε η μάμα μου, άσε που μου κάμνει και ειδική παραγγελία χωρίς σταφιδάκια (τι τα νεκατώνουν τούτα τα σταφιδάκια παντού δεν μπορώ να καταλάβω). ΄Η θα την φάεις φρέσκα και αχνιστή ή δεν θα τη φάεις. Φέτος λοιπόν αντιμετωπίζω το ίδιο δίλημμα. Να φάω τη φλαούνα φρέσκα και ζεστή ή να περιμένω τα μεσάνυχτα; Τζαι που την άλλη αν αποφασίσω να φάω, έννεν ρεζίλι να μεν το ομολογώ τζαι να την τρώω στα κρυφά, 35 χρονών γεναίκα; (ού, έφυεν μου τζαι είπα την ηλικία μου).

Λοιπόν, Καλό Πάσχα σε όλους και κάθε χαρά , επιάσαν με όμως τα υπαρξιακά μου.
Το be or not to be?
Να φάω ή να μη φάω φλαούνα?

11 σχόλια:

  1. Εγώ λαλώ αν θέλεις να την φάεις την φλαούνα, να την φάεις! Αχνιστή τζαι βραστή να την απολαυσεις! Αν νυστεύκεις για Πάσχα, οκέι να καταλάβω να περιμένεις λίες ώρες αλλά αν δεν νυστεύκεις τότε πιο εν το πόιντ να περιμένεις; Θίγεις τζαι ένα θέμα που εσκέφτουμουν να γράψω ποστ πάντως τζαι έδωκες μου ακόμα ένα λόγο να το κάμω. Αχ τωρά θέλω μια με τον απογευματινό καφέ μου....αλλά εγώ θέλω την μπουκιά τζαι 6-7 σταφυδάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ένα αντίστοιχο δίλημαν απευθύνθηκα στον παπάν μου.
    -Παπάααα
    -Να μπον μαθητούδι?
    - Παπαααα θέλω φλαούνα αλλά εν νηστεία, αλλά εν αχνιστή άδεεεε έσσιει τζιαι πολλά σταφίθκια που μου αρέσκουν
    - Φάε κόρη τζιαι άηστην μάναν σου , ο Θεός εν μεγάλος. Ξέρει ότι τόσον τζιαιρό ενήστευκες.
    -Slurp!

    Φάε κόρη, σιγά! :P Καλήν Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κανένας δεν ξέρει σήμερα αν σήμερα είναι μεγάλη παρασκευή ή σάββατο. για πολλά χρόνια δεν γινόταν η διόρθωση με την 29η του φλεβάρη (η γη χρειάζεται περισσότερες από 365 μέρες για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο). άρα σίγουρα δεν έχουν περάσει ακριβώς 2011 χρόνια από τη μέρα που αναστήθηκε ο χριστούλης αλλά 2011 και πολλές μέρες ακόμα. άρα το πάσχα πέρασε.

    άρα να φάεις, αλλά και πάλι δεν είμαι ο καταλληλότερος για να δίνει τέτοιου είδους συμβουλές.

    καλές διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δε θα σου πω να φάεις ή να μη φάεις..θα σου πω μόνο πως χτες απόλαυσα τις πιο ωραίες αχνιστές φλαούνες που έφτιαξαν στο χωριό και επίσης δεν δοκίμασαν οι μαμάδες, γιαγιάδες κλπ..να σου πω επίσης ότι ερχόμενη από το χωριό ήταν η ώρα που έβλεπα διάφορες κοτζιάκαρες τζιαι γέρους να πηαίνουν εκκλησίαν..δεν θα ήθελα να βάζω τον εαυτό μου στην ηλικιακή αυτή ομάδα με ό,τι αυτό περιλαμβάνει και συνεπάγεται...καλόν πάσκαν αμαρτωλή φιλενάδα..μια αμαρτωλή Butterfly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω έν τη γλιτώνει η φλαούνα, αφού έτσι κι αλλιώς τρεις μέρες νήστευσα κι αυτές με μικροπαραβάσεις. Ο αστροναύτης ετεκμηρίωσεν το επιστημονικά, η butterfly κοινωνιολογικα, και το μαθητούδι και η πρασινάδα απλά κι ωραία...
    Φιλάκια, καλό πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χεχε...μακαρι να ηταν η φλαουνα το θεμα σκουλουκουιν μου

    καλη Ανασταση ευχομαι!
    να περασεις ομορφα με οτι εχει αναγκη η καρδια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μα τι το σκέφτεσαι καλέ

    φυσικά η φλαούνα ξαναγίνεται αχνιστή άμα τη βάλεις στο φουρνάκι άμα θέλεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φάτην αλλά έγλεπε μεν σου μείνει θκυόσμης στα δόντια τζιαι καρφωθείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φλαούνας αχνιστή τζαι βραστή και ας παω στην Κολαση!!! (μακαρι να ειναι αυτες οι αμαρτιες μας) καλό πάσχα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eγώ θα την έπεφτα στις φλαούνες κανονικά και θα άφυνα τα διλήματα για μετά .

    Χρόνια πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Oh shit! My sister has a blog! :p

    Tζιαι εγώ εχώστηκα τζιαι έφαα μια χρονιά. μετά ένιωθα τζιαι τύψεις! Tελικά οι παραξενιές των γονιών μας εν μας αφήνουν ποττέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή