Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Το πιο ωραίο χαμόγελο.


Ένα χαμόγελο είναι η πιο ωραία έκφραση που μπορεί να πάρει ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Μας χαλαρώνει, μας φτιάχνει τη διάθεση, μας κάνει να ξεχνούμε τα προβλήματά μας. Αυτόν που το δίνει αλλά και αυτόν που το παίρνει. Μπορεί να σημαίνει σ'ευχαριστώ, μ' αρέσει αυτό που λες, μου έφτιαξες τη διάθεση, είμαι ευτυχισμένος, νιώθω ωραία και άλλα πολλά. Η ζωή μας θα ήταν πολύ πιο όμορφη αν δίναμε και αν παίρναμε περισσότερα χαμόγελα. Εξάλλου είναι και μεταδοτικό (χαμογελάστε είναι μεταδοτικό... λέει ένα τραγούδι). Δεν είναι τυχαίο το ότι χαμογελούμε εξάλλου όταν βγάζουμε μια φωτογραφία. Το χαμόγελο μας δίνει μια γλυκιά έκφραση και μας κάνει να φαινόμαστε πιο όμορφοι.

Το πιο ωραίο χαμόγελο όμως, είναι το αυθόρμητο και άδολο χαμόγελο ενός μικρού παιδιού, που δεν ξέρει τίποτε ακόμα γι'αυτό τον κόσμο, για τη ζωή, για τους ανθρώπους. Δεν ξέρει τίποτα για την κακία, τη ζήλια, τη ματαιοδοξία, την εκμετάλευση, το χρήμα και όλα τα καθημερινά που κάνουν δύσκολη τη ζωή μας.
Τους τελευταίους 3-4 μήνες αυτό το χαμόγελο ήταν από τα πρώτα πράγματα που έβλεπα κάθε μέρα, με γέμιζε με χαρά και συγκίνηση, με έκανε να λιώνω. Το χαμόγελο ενός μικρού αγοριού 5 μηνών. Το πιο γλυκό χαμόγελο που πολλές φορές συνεδευόταν από μια χαριτωμένη κίνηση των ποδιών και των χεριών ή ακόμα και ένα χαρούμενο επιφώνημα. Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τι είναι αυτό που προκαλεί το χαμόγελο αυτό, χαίρομαι πολύ όμως ακόμα και με μια μικρή υποψία ότι το χαμόγελο αυτό ωφείλεται σε μένα.

Αυτό το χαμόγελο θα μου λείψει πολύ τη Δευτέρα που θα πάω πίσω στη δουλειά μετά από ένα πολύ πολύ μεγάλο διάλειμμα. Τα πρωινά μου δε θα είναι τόσο όμορφα, γι' αυτό θα προσπαθήσω σήμερα να το δω όσο πιο πολύ μπορώ ώστε να κρατήσω το χαμόγελο αυτό στο μυαλό μου για τις δύσκολες στιγμές που θα συναντώ. Πραγματικά όμως, θα μου λείψει όσο τίποτε άλλο...

9 σχόλια:

  1. θα είναι δύσκολη μέρα η δευτέρα. η σύζυγός μου έκλαψε και στα 2 παιδιά μας. αλλά θα το συνηθίσεις γρήγορα και υπάρχουν και μερικά θετικά: η κοινωνικοποίηση και των δυο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σκέφτεσαι το χαμόγελο που θα αντικρύζεις μόλις επιστρέψεις από τη δουλειά. Το χαμόγελο του παιδιού (μου) δεν το αλλάζω με τίποτα στον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν είναι καθόλου το ίδιο αλλά αν γεμίσεις το κινητό με φωτογραφίες και βίντεο θα μπορείς να ρίχνεις καμιά ματιά για να γεμίζουν οι μπαταρίες σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητό σκουλουκούιν,

    Θάρρος... τα χαμόγελα μας ακολουθούν παντού... είναι κυρίως στην καρδιά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή αρχή αύριο..είναι δύσκολο τις πρώτες μέρες..αλλά το χαμόγελο είναι για πάντα..Butterfly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δύσκολος ο πρώτος αποχαιρετισμός, αλλά πίστεψε με θα έρθει εποχή που θα χαίρεσαι που δεν είσαι σπίτι συνέχεια μαζί του. κυνικό αυτό που λέω, το ξέρω. το πρόβλημα είναι ότι στους τέσσερις μήνες μας αναγκάζουν να πάμε πίσω δουλειά, μόλις που το μωρό αρχίζει να επικοινωνεί. σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν η άδεια ήταν οκτώ μήνες ένα χρόνο. αλλά που τέτοια μόνο στη Σουηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να σας ζήσει το μικρόν σας "σκουλουκούδιν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άφησα τη μικρή μου 1 χρόνου και 4 ημερών για να επιστρέψω στη δουλειά...Όλο αυτό τον καιρό την είχα αφήσει 2 φορές από 1 ώρα στον μπαμπά της. Έκλαιγα 2 βδομάδες πριν και 2 μετά...Πολύ δύσκολη περίοδος, αλλά μας έκανε καλό...Και εκείνη και εμένα...Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή