Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Αγγουράκια, ντομάτες, πεπόνια, φακούσια τζαι άλλα πολλά.


Αγαπητοί αναγνώστες αυτού του μπλοκ που προφανώς δεν έχετε τίποτε καλύτερο να κάνετε τζαι δκιαβάζεται στο σκουλουκούιν, κατάγομαι από μια γεωργική οικογένεια ενός μεγαλοχωριού πολύ κοντά στη Λευκωσία δεν σας λαλώ το όνομα, για να σπάζετε την τζιεφαλίν σας να το έβρετε) . Ο παπάς μου, στην ουσία είναι γεωργός, αφού είναι πορωμένος και ασχολείται με τα γεωργικά μέχρι τελικής πτώσεως, αν και στο επάγγελμα ήταν πριν να αφυπηρετήσει δημόσιος υπάλληλος που μάλισταν ασχολείτουν με λογιστικά. Αν και ήταν από τους κυβερνητικούς που εδουλεύκαν, όταν περνούσε το σαββατοκυρίακό του μαζεύοντας ελιές, έλεγε ότι θα πάει τη Δευτέρα στη δουλειά να ξεκουραστεί.

Η μανία του με τα γεωργικά εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Συγκεκριμένα όπου έβρει λίην γην φυτεύκει διάφορα πράματα, ντομάτες, αγγουράκια, πιπέρια, πεπόνια, καρπούζια, κρεατοκόλοκα (όποιος εν ηξέρει τι εννοώ να τα δοκιμάσει με γέμιση των κουπεπιών τζαι αν μεν του αρέσουν σημαίνει εν καταλάβει) και φακούσια. Τι είναι τα φακούσια; Πολύ λίγοι άνθρωποι στους οποίους τα ανέφερα ξέρουν τι είναι. Αν κάποιος από εσάς ξέρει τι είναι, να μου στείλει μια φωτογραφία του και θα τον ανακυρήξω "Μις ή Μιστερ φακούσιην". Λοιπόν είναι κάτι ανάμεσα σε κολότζιην και αγγουράκιν που φκάλλεις τις κοκκόνες του που είναι όπως του κολοτζιού τζαι το τρώεις όπως το αγγουράκι. Το χειμώνα ο παπάς μου βάλλει μαρούλλιν, ρόκκαν, κραμπιά, λαχανάκια βρυξελλών (για να μεν νομίσετε ότι είμαστε τίποτε χώρκατοι), κουνουπίδια και μπρόκολο. Σε όλα αυτά δε βάλλει λιπάσματα και ορμόνες. Α, ξέχασα να σας πω ότι βάλλει τζαι λουβί.

Έτσι λοιπόν είμαστε μια οικογένεια που τρώει κάμποσα πράματα γιόρκην, που είναι τζαι οργκάνικ τζαι η αλήθκεια είναι ότι η γεύση τους εν παίζεται. Καμία σχέση με αυτά που βρίσκεις στις φρουταρίες και τα σουπερμάρκετ και ειδικά τα εισαγόμενα. Τα αγγουράκια που τρώμε έχουν γεύση, τα πεπόνια εν γλυτζιά όπως το μέλιν τζαι οι ντομάτες μας εν πιο ζουμερές τζαι γευσάτες. Φυσικά όταν σταματήσει ο παπάς μου να βάλλει που τούτα ούλλα, εμείς εν θα ξαναφάμεν, αγγουράκι γευσάτον τζαι πεπόνιν γλυτζιήν όπως το μέλιν. Τούτες τις γεύσεις, που θυμούνται οι γονιοί τζαι οι παππούδες μας, τα μωρά μας εν θα τες ξέρουν τζαι τα φρούτα που τρων εν να έχουν την ίδια γεύση, τη γεύση του άγευστου. Θα μας μείνει μόνο η ανάμνηση μιας παλιάς καλής εποχής που υπήρχαν ακόμα πράγματα γνήσια και απείραχτα από την τεχνολογία (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κτλ). Για να νιώσεις λίγην γεύση παραπάνω και για να φάεις κάτι υγιεινο, θα πρέπει να βαστάς παραπάνω λεφτά που τους άλλους, να πιαίνεις στα καταστήματα τα οργκάνικ τζαι να πληρώνεις διπλά τζαι τρίδιπλα με την ελπίδα ότι αυτά που θα αγοράσεις θα είναι υγιεινά τζαι γευσάτα. Εφόσον όλα πληρώνονται και αγοράζονται στην εποχή νας γιατί να μην αγοράζονται και οι γεύσεις.

Υ.Γ.
Πάντως μου έτυχε τελευταίως να αγοράσω από το τμήμα των οργκάνικ γνώστης υπεραγοράς τέσσερα μήλα κοστωμένα προς τέσσερα ευρώ, που όταν τα καθάρισα αυτά που έφαγα αντιστοιχούσαν σε δύο.

9 σχόλια:

  1. Μήπως εν
    http://www.suttons.co.uk/Shop/Alan+Titchmarsh+Organic+Vegetable+Seeds/Courgette+Black+Beauty+Seeds+186683.htm
    ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. tzia gw exou pollous hobby-gewrgous sthn oikogeneia... alla fakoushia en eksanakousa...
    mipws en touto
    http://i40.twenga.com/garten-heimwerker/gurkensamen/gelbe-gurkecrystal-lemon-cucumis-tp_1554178356633682910.png

    to xwrio einai mhpos h K........ia? :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ χρήσιμος ο παπάς σου :-)

    πραγματικά, τα φρούτα / λαχανικά από τες υπεραγορές είναι εντυπωσιακά άγευστα... ειδικά τα αγγουράκια, ούτε καν μυρίζουν αγγουράκι πια!!! τι στο καλό τους κάνουν;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμπτωση..! Εχτές εξήγαν μου ο ασφαλιστής μου τι είναι τα φακούσια. Φυτεύκει τζιαι τζείνος στο χωρκόν του, τζι αρέσκει του νάσιει την ρένταν του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν, τα φακούσια δεν είνα αυτά που νόμισαν οι φίλοι Deviance και Postbabylon. Ο ασφαλιστής του Itsmylife ανακυρήσσεται Μίστερ Φακούσιην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά τι είναι??!!
    Πρέπει να οργανώσετε χορόν του Φακουσσιού οποσδήποτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου! Φυτεύει και ο μπαμπάς διάφορα, και μάλιστα μου έφτιαξε κι ένα μποστάνι στην αυλή μου! Κολοκούθκια, πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, λάχανα κλπ κλπ, όλα μέλι!!! Αλλά μας χάλασαν οι ντομάτες... εσάς επιβίωσαν; Είναι γενικό το πρόβλημα φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κόρη δασκάλα! γυρεύκουμεν σπόρους παλιούς. ο παπάς σου γοράζει τα φυτά τζαι τους σπόρους ξα φυλάει κάθε χρόνο δικούς του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κυρία δασκάλα, Ιδού στάδιον δόξης λαμρόν. Να μαθεις που τον παπάν σου να καλλιεργάς τζιαι σύ τα ζαρζαβατικά σου. Φυσικά και ξέεεερω τι είναι το φακούσιην. Κάθε καλοκαίριν έχουμεν τα δικά μας και τα τιμούμεν δεόντως.

    Ιων σκεπτικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή